Logistiek Optimaliseren

Inhoudsopgave

De ideale manier om je logistieke keten te optimaliseren

Logistiek optimaliseren is essentieel om concurrerend te blijven in de moderne wereld. Het draait niet alleen om het verplaatsen van goederen van punt A naar punt B, maar om het vinden van de meest efficiënte en kosteneffectieve manier om dit te doen.

Bij het optimaliseren van logistiek, met name transport, zijn kostenminimalisatie, voortdurende verbetering van de snelheid en betrouwbaarheid van leveringen en duurzaamheid van cruciaal belang. Technologie en software spelen hierbij een belangrijkere rol dan ooit tevoren.

Maar waar begin met het optimaliseren van de logistiek? De eerste stap moet zijn het in kaart brengen van het logistieke proces. Weten waar je staat en waar je heen wilt. Lees hier meer over in onze blog: logistiek proces in kaart brengen. Door pijnpunten te identificeren en te kwantificeren volgens een bepaalde methodologie, kunnen bedrijven prioriteiten stellen.

In veel gevallen heeft logistiek optimaliseren betrekking op transport en transportkosten. Vanuit onze jarenlange ervaring bij Transinnovate met het optimaliseren van transport, kosten, service en duurzaamheid voor verladers, weten wij dat de onderstaande drie pijlers de basis vormen

1. Data-gedreven inkoop van transport

Het vergelijken van tarieftabellen, of nog erger, het voorschrijven van een format voor tarieftabellen om tarieven te vergelijken is een grote valkuil.

Slim inkopen draait om de beste set vervoerders vinden voor je zendingprofiel, en kosten ook te analyseren op basis van je zendingprofiel. Hiervoor is dus accurate data nodig van je zending profiel. Wij zijn altijd verbaasd hoeveel moeite verladers hebben om hun zendingprofiel te inventariseren.

Vervolgens moet dit zendingprofiel met tariefoffertes naar kosten worden vertaald. De volgende stap is het analyseren van scenario’s om diverse combinaties van vervoerders te kunnen vergelijken. Ook duurzaamheid en service moeten worden afgewogen, tegen de kosten.

Voor het vertalen van tarieven naar kosten en scenario-analyses is wel slimme software nodig. Het resultaat is een transportplan met de ideale partners die perfect aansluiten bij jouw bedrijfsstrategie. Meer informatie vindt u hier

2. Transport Management Systeem (TMS)

Is het plan eenmaal gereed, dan wil je het ook goed gaan uitvoeren. Een TMS geeft de mogelijkheid om het plan te implementeren, waarbij ook rekening gehouden kan worden met afwijkingen en dagelijkse uitdagingen.

Moderne TMS systemen bieden de mogelijkheid om de transportoperatie volledig te automatiseren. Denk aan het stroomlijnen van transportactiviteiten zoals:

 • slimme toewijzing van lading aan logistieke dienstverleners
 • plaatsen van transportorders
 • aanvragen van spottarieven
 • plannen van laaddocks
 • transportdocumentatie
 • realtime tracking van zendingen
 • enzovoort…

De nieuwste generatie TMS oplossingen is niet meer voorbehouden aan grote organisaties maar zijn nu geschikt voor MKBs tot aan multinationals. Door middel van de nieuwste SaaS technologie en modulaire oplossingen kunnen TMS oplossingen snel geïmplementeerd worden tegen lage kosten. Meer informatie vindt u hier.

3. Control Tower

Je hebt nu een plan, en middelen om het uit te voeren, maar dan ben je er nog niet. Door regelmatige en gestructureerde analyse van data uit de TMS kunnen transportkosten verder worden verlaagd, kan de service van dienstverleners worden gemeten en verbeterd en kunnen kansen op verduurzamen we het transport worden geïdentificeerd en benut.

Hiervoor is een Control Tower functie nodig, die los staat van de waan van de dag. Hoewel een TMS bedrijven in staat stelt om zelf als Control Tower te fungeren, merken wij vaak dat verladers te weinig tijd en aandacht nemen om deze functie goed in te richten. Dat is zonde.

Als je niet de capaciteit of kennis hebt om inhouse een goede control tower in te richten, denk er dan eens aan om dit uit te besteden aan een specialist. Let er hierbij wel op dat u een onafhankelijke partij inschakelt die geen verborgen agenda heeft door relaties met logistieke dienstverleners. Meer informatie vindt u hier.

4. Extra tips om je transport te optimaliseren

Naast de bovenstaande pijlers hebben wij nog andere tips voor bedrijven om hun logistiek te optimaliseren en transportkosten te verlagen, waarbij data wel de rode draad is. Door het goed analyseren van een zendingprofiel kan je eenvoudig kosten verlagen door te focussen op de volgende onderwerpen:

 • Beladingsgraadsimulaties -> kan je niet dezelfde klanten minder vaak beleveren met grotere zendingen
 • Routes -> kan je slimme combinaties maken voor multi-drop zendingen?
 • Modaliteit & Trailer -> kan je meer of wellicht duurzamer verladen?
 • Inbound -> kan je niet beter zelf producten ophalen in plaats van laten leveren?
 • Combinaties -> kan je zendingen combineren?
 • Retourvrachten -> kan je in de buurt van je aflever adres terug laden, of kan je een vervoerder inschakelen waarvoor jij de terugvracht bent?
 • Toeslagen -> waar betaal je toeslagen en heb je deze echt nodig?
 • Factuurcontrole -> klopt alles wel, word je op de juiste manier doorbelast

Om logistiek goed te optimaliseren is dus een holistische aanpak nodig, gecombineerd met voldoende aandacht, tijd, tools en expertise. 

Wil je eens vrijblijvend sparren? Bij Transinnovate begrijpen we het belang van logistieke optimalisatie en hebben er ervaring met diverse oplossingen voor bedrijven van verschillende groottes.

Of het nu gaat om het minimaliseren van transportkosten, het automatiseren van de transportoperatie of het leveren van een Control Tower-service, we hebben de expertise en technologie om bedrijven te ondersteunen in hun streven naar efficiënte en kosteneffectieve logistiek.

Neem gerust contact met ons op wanneer je wilt verkennen of welke mogelijkheden er zijn voor het optimaliseren van logistiek voor uw bedrijf.

50 tips hoe je direct 30% op transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

 • Het minimaliseren van transportkosten
 • Het verkrijgen van inzichten in de huidige transportkosten
 • Belangrijke kennis & trends in de markt
 • Het slimmer en efficiënter inrichten van logistiek

50 tips hoe je direct 30% transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

FAS Incoterm® (Free alongside Ship)

ICC Incoterms®, zoals de FAS Incoterm, zijn gestandaardiseerde internationale regels voor leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn afgesproken. Deze…

CIF Incoterm® (Cost, Insurance and Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CIF incoterm®, zijn universele internationale overeenkomsten betreffende leveringsvoorwaarden, die tussen kopers en verkopers worden vastgesteld. Deze…

CFR Incoterm® (Cost And Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CFR Incoterm®, representeren gestandaardiseerde internationale afspraken betreffende leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn vastgelegd. Deze…