Luchtvracht

Een aantal belangrijke aspecten

Luchtvracht

Als een snelle levering over grotere afstanden belangrijk is, dan kan luchtvracht interessant zijn. Luchtvracht is een vorm van transport waarbij goederen met behulp van vrachtvliegtuigen over de hele wereld kunnen worden vervoerd. Het is een dure vorm van transport vanwege de beperkte capaciteit en de operationele kosten die ermee gepaard gaan.

Een van de belangrijkste factoren bij luchtvracht is het gewicht en de afmetingen van de lading. Bij vrachtvervoer per vliegtuig is het van belang dat de lading op de juiste manier wordt verpakt en gelabeld om beschadiging of verlies te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met regelgeving en douaneformaliteiten die van land tot land kunnen verschillen. Het is daarom belangrijk om een ervaren expediteur of logistieke dienstverlener in te schakelen voor het regelen van het luchtvrachtvervoer. Uiteraard is een belangrijk aspect de snelheid waarmee de goederen worden geleverd. Luchtvracht is soms een noodzakelijke optie voor bijvoorbeeld bederfelijke goederen, of simpelweg om tekorten snel aan te vullen..

Bij luchtvracht is het daarnaast belangrijk om te weten of de lading op lower deck (onder de vloer) past, of op main deck mee moet. Voor dat laatste is de capaciteit nog wat meer beperkt in de vloot van vrachtvliegtuigen en combivliegtuigen (die de hoofdcabine deels vracht en deels passagiers vervoeren). Voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen zijn specifieke regels opgesteld om de veiligheid van het transport te waarborgen, waardoor capaciteit verder beperkt is.

In het kort is luchtvracht een handige en snelle oplossing voor het transporteren van goederen over grote afstanden. Het is echter ook een hele dure vorm van transport die specifieke aandachtspunten en regelgeving met zich meebrengt. Het is daarom belangrijk om een ervaren expediteur of logistieke dienstverlener in te schakelen om het transport te regelen.

Omdat luchtvracht vaak niet veel voor komt bij bedrijven, zijn er vaak geen vaste tarieven. Om deze reden wordt de inkoop dan ook wel spot genoemd. Het is vaak verstandig om dit via een TMS te organiseren, zodat snel en eenvoudig bij meerdere partijen tarieven kunnen worden aangevraagd en vergeleken.

50 tips hoe je direct 30% op transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

  • Het minimaliseren van transportkosten
  • Het verkrijgen van inzichten in de huidige transportkosten
  • Belangrijke kennis & trends in de markt
  • Het slimmer en efficiënter inrichten van logistiek

Bekijk onze blogs voor meer verdieping

Heb je vragen?
Wij zijn bereikbaar!

Reactie binnen één werkdag

Wij onderscheiden ons met marktkennis en ervaring in combinatie met onze software tools.

Onze aanpak is vooral concreet en pragmatisch.

Neem vrijblijvend contact op

Wij onderscheiden ons met marktkennis en ervaring in combinatie met onze software tools. Onze aanpak is vooral concreet en pragmatisch. Wij komen graag in gesprek met u over uw uitdagingen en lichten vrijblijvend toe hoe wij u met onze data gestuurde analyses en/of software applicaties kunnen ondersteunen.

Probeer nu 90 dagen gratis