Control Tower Service

Volledig ontzorgen en continue verbeteren van uw transport

Onafhankelijke Control Tower

Het begrip Logistieke Control Tower is trending. Eenvoudig al het transport laten organiseren door één partner. Het gevaar is dat achterliggende belangen en het gebrek aan transparantie leiden tot sub-optimalisatie en hogere (verborgen) kosten voor verladers. Onze experts vertellen u graag meer over de valkuilen!

Bij Transinnovate doen wij dit anders! Wij kunnen oprecht zeggen dat wij een volledig onafhankelijke Control Tower Service aanbieden. Wij hebben geen eigen auto’s en maken nooit (provisie) afspraken met vervoerders! We combineren het beste van twee werelden, een tender dienst met alle mogelijkheden van ons TMS. Wij monitoren of de afspraken nagekomen worden, controleren facturen en rapporteren besparingen en kansen. Volledig ontzorgt worden of maar deels, wij leveren dienstverlening op maat. Voor uw Control Tower is transparantie het magische woord!

wegtransport inkoop uitbesteden

Transport Organiseren

Goed managen begint met goed organiseren. Je zendingprofiel kan wijzigen, de markt wijzigt en ook de netwerken van de transporteurs kunnen wijzigen. Het is belangrijk om de mix aan transporteurs relevant te houden, met scherpe marktconforme tarieven voor de service die je nodig hebt. Indien nodig voeren wij een tender traject uit als onderdeel van onze control tower support. Onze onafhankelijke positie zorgt dat we hierbij 100% focussen op de belangen van de verlader. Voor meer informatie zie Transport Tendering.  

Transport Managen

Na het organiseren van het transport, is het managen van het transport belangrijk. De applicatie van Transinnovate is in staat om vanuit één omgeving samen te kunnen werken met de transporteurs. Daarnaast geeft de applicatie direct inzicht welke zending het beste met welke transporteur verzonden kan worden. Dagelijks geeft de applicatie ook inzicht in de totale kosten en andere acties. Zo kan er op data belangrijke beslissingen worden genomen. Met onze oplossing werken verladers naadloos samen met iedere gewenste logistiek dienstverlener, waar dat nodig is sturen wij bij en nemen we werk uit handen. Voor meer informatie zie TMS-systeem.

Enkele voordelen

Gegarandeerd tijd en geld besparen!

Onafhankelijk

Omdat wij geen afspraken hebben met vervoerders, hebben we ook geen voorkeur. Het belang van de verlader staat centraal. 

Transparant

Transparantie is het sleutelwoord. Volledig inzicht processen, kosten, besparingen, potentieel, facturen en onze toegevoegde waarde.

Bespaar tijd

Laat jezelf ontzorgen op die aspecten waar jij dat nodig vindt. Wij nemen het gewenste werk uit handen zodat jij kan focussen op andere zaken.

Continue Verbeteren

Wij zorgen voor een relevante mix van transporteurs, actuele en scherpe tarieven. Doorlopend optimaliseren in kosten en kwaliteit. 

Snel up and running

Hoe snel? Ieder project is anders. Afhankelijk van de set-up is de doorlooptijd tussen een week en drie maanden.  

Persoonlijk dashboard

Als onderdeel van de control tower krijgen alle gebruikers een persoonlijk visueel dashboard dat ze zelf aan kunnen passen met handige widgets.  

Integratie met transporteurs

Gebruik onze eigen TMS in uw Control Tower oplossing en krijg daarmee direct toegang tot iedere gewenst transporteur middels een API. 

Factuur Controle

Volledig inzicht in alle facturen en (extra) kosten van de transporteurs die ingezet worden. Het controleren van de facturen, dat doen wij.

Flexibel

Omdat onze Control Tower maatwerk is, kunnen we onze dienstverlening altijd aanpassen. Handig wanneer veranderingen relevant zijn.

50 tips hoe je direct 30% op transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

  • Het minimaliseren van transportkosten
  • Het verkrijgen van inzichten in de huidige transportkosten
  • Belangrijke kennis & trends in de markt
  • Het slimmer en efficiënter inrichten van logistiek

Bekijk onze blogs voor meer verdieping

Heb je vragen?
Wij zijn bereikbaar!

Reactie binnen één werkdag

Wij onderscheiden ons met marktkennis en ervaring in combinatie met onze software tools.

Onze aanpak is vooral concreet en pragmatisch.

Neem vrijblijvend contact op

Wij onderscheiden ons met marktkennis en ervaring in combinatie met onze software tools. Onze aanpak is vooral concreet en pragmatisch. Wij komen graag in gesprek met u over uw uitdagingen en lichten vrijblijvend toe hoe wij u met onze data gestuurde analyses en/of software applicaties kunnen ondersteunen.

Veelgestelde vragen

Om je snel van dienst te kunnen zijn, hebben we een lijst met veelgestelde vragen samengesteld. Hier vind je beknopte antwoorden op de meest voorkomende vragen. Mocht je nog meer informatie nodig hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Een logistieke control tower biedt via één platform, zoals een TMS systeem, controle, inzicht en overzicht over al je transportactiviteiten. Doordat alle processen gestroomlijnd zijn op één platform, wordt data gestandaardiseerd, waardoor datagedreven beslissingen mogelijk zijn. Met een control tower kun je voortdurend streven naar verbeteringen op het gebied van kosten, service en duurzaamheid.

Het is bij voorbaat lastig om een specifieke prijs te noemen, omdat dit sterk afhangt van de verwachtingen ten aanzien van de control tower. Als het bijvoorbeeld gaat om het onderhouden van dieseltoeslagen in het TMS, kan dit tegen relatief lage kosten worden aangeboden. Echter, als het gaat om taken zoals periodiek tenderen, tarieven onderhouden, rapporteren, factuurcontrole, enzovoort, varieert de prijs sterk afhankelijk van de omvang van het bedrijf. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u meer details wilt bespreken. We staan klaar om uw specifieke behoeften te bespreken en een op maat gemaakte oplossing te presenteren.

Met een Transportation Management System (TMS) fungeer je effectief als je eigen control tower. Een TMS biedt volledig inzicht, door transparante en universele data, waardoor je zelf de controle kunt behouden. Het optimaliseren van je transportorganisatie vergt wel tijd en aandacht. Tarieven, dieseltoeslagen, data-analyse, factuurcontroles bij vervoerders, rapportagecreatie, communicatie met vervoerders, periodieke tenderprocessen, enzovoort, zijn cruciale aspecten. Als jouw bedrijf ontzorging wenst, bieden wij op maat gemaakte ondersteuning. Het resultaat is een voortdurende, data-gedreven verbetering. Door onze control tower support zie je duidelijk (op basis an data) welke impact het heeft op jouw bedrijfsvoering.

Het onderscheid ligt in het feit dat wij geen eigen vervoersmiddelen bezitten en volledig transparant en onafhankelijk opereren. Onze klanten betalen rechtstreeks de facturen van vervoerders en een helder bedrag voor onze dienstverlening, hierdoor zijn de werkelijke kosten van de transportoperatie volledig duidelijk. In het geval van een 4PL die de facturatie overneemt, ontbreekt volledige transparantie, waardoor het uiteindelijk onzeker is of zij werkelijk doorberekenen wat betaald is of wat het transport hen daadwerkelijk kost. Bovendien worden soms eigen vrachtwagens van de logistiek dienstverlener ingezet, wat niet altijd het verstandigste is om te doen. Er zijn dus andere belangen die spelen als een vervoerder de rol van control tower overneemt. Ons concept draait om volledige transparantie in transportkosten, duidelijkheid over de kosten van onze dienstverlening, en onze meerwaarde in de vorm van continue verbeteren.

Vaak constateren we bij verladers een beperking in de beschikbare data die essentieel is voor een effectieve organisatie van de transportoperatie. Ons proces begint doorgaans met het implementeren van transportmanagementsoftware via ons eigen TMS. We kiezen voor ons alpha-TMS om twee redenen: alpha kan binnen enkele dagen operationeel zijn en is kostentechnisch altijd voordeliger (met garantie) dan vergelijkbare aanbieders met dezelfde functionaliteit. Met alpha-TMS realiseren we de door ons samen opgestelde doelen binnen zo’n kort mogelijke tijd. Het gebruik van één geïntegreerd platform geeft ons volledig inzicht in alle transportdata, waardoor we een solide basis hebben om verdere optimalisaties door te voeren. Vaak volgt hierop een tender (hoewel het soms andersom kan zijn, waarbij we eerst tenderen en dan direct overgaan op alpha-TMS). Wij presenteren de beste vervoerders die passen bij uw profiel en sluiten samen met u overeenkomsten af. Indien geen nieuwe partners gewenst, kunnen we ook starten met het optimaliseren van bestaande partnerschappen. Via alpha-TMS behouden we grip op de operatie en initiëren we een continu verbeteringsproces. Met ons control tower concept kunnen we elk aspect van transportmanagement overnemen.

Absoluut, dat is zeker mogelijk. Zelfs als u al een bestaand TMS gebruikt, kunnen wij u ondersteunen bij control tower support. In dit geval kan het nodig zijn dat onze experts eerst getraind worden in het gebruik van nieuwe systemen. Meestal zullen onze lead consultants de control tower opzetten, targets vaststellen en processen documenteren. Zodra de control tower operationeel is, wordt het beheer overgedragen aan ons back-office team voor taken zoals factuurcontroles, support, data-analyse, rapportages, enzovoort. Bij belangrijke mijlpalen, zoals tenders, komen onze consultants weer in beeld. Op deze manier waarborgen we de efficiëntie van uw control tower tegen de meest kosteneffectieve tarieven.

Transparantie is van essentieel belang in een logistieke control tower, vooral omdat een verlader controle wil behouden over transport en bijbehorende kosten. Wanneer een bedrijf control tower support biedt en tevens de facturatie overneemt, raakt de verlader het inzicht kwijt in wat daadwerkelijk wordt betaald voor het transport of wat het kost in geval dat deels met de eigen vrachtauto’s regelt. Bovendien blijven de keuzes voor de geselecteerde transporteurs vaak onduidelijk, met mogelijk verborgen belangen, zoals het ontvangen van een percentage van elke zending die wordt toegewezen aan een specifieke vervoerder. Hiermee worden dus niet altijd de beste keuzes voor de verlader gemaakt. Om deze redenen is transparantie in een logistieke control tower niet alleen relevant, maar zelfs cruciaal. Het waarborgt eerlijkheid, duidelijkheid en de mogelijkheid voor de verlader om weloverwogen beslissingen te nemen.

Doorgaans draaien de doelstellingen (KPI’s) om kosten, service en duurzaamheid. Het belang van deze drie aspecten kan echter verschillen per bedrijf. Bij de implementatie van een control tower bepalen we minimaal 3 en maximaal 5 KPI’s voor elk van deze 3 categorieën. Gedurende de tijd dat wij de control tower beheren, worden deze KPI’s gemeten en er wordt periodiek gerapporteerd over de resultaten. Uiteraard is er ruimte voor aanpassing en vernieuwing van KPI’s en doelen gedurende de looptijd van de overeenkomst, in gezamenlijk overleg. Op deze manier kunnen we blijven streven naar optimale prestaties die aansluiten bij de evoluerende behoeften van het bedrijf.

Het meten van CO2-emissie bevindt zich nog in de beginfase. Hoewel sommige FTL-vervoerders al in staat zijn om exact voor elk transport de uitstoot te rapporteren, is dit voor de meeste zendingen nog niet mogelijk. Dit komt doordat LTL- en groupagezendingen vaak door verschillende vervoerders, met diverse voertuigen en motortypen, tussen verschillende tussenstops (cross-docks) naar hun eindbestemming worden gebracht, wat niet in een rechte lijn gebeurt. Door de vele schakels en het gebrek aan gestandaardiseerde rapportage in de markt is de werkelijke uitstoot moeilijk te meten. Onze benadering is gebaseerd op het rapporteren van een geschatte waarde. We gebruiken de kilometers uit het TMS en bepalen op basis van kilogrammen een emissiewaarde per zending met behulp van staffels per modaliteit of trailertype. Vervolgens rapporteren we toename, afname per modaliteit, slimme combinaties die zijn gemaakt, enzovoort. Hoewel 100% nauwkeurig dus nog niet mogelijk is, is het op dit moment de beste benadering voor u om op emissie te rapporteren totdat er een waterdichte standaard in de markt is geïmplementeerd.

Ja, dat is zeker mogelijk. Met ons TMS bent u in principe volledig in staat om zelf als control tower te functioneren. Doet u het liever zelf? Indien gewenst kunnen wij uw team trainen, zodat zij precies weten wat er nodig is om een goed werkende control tower te beheren en continu te verbeteren. De aspecten waarvoor u mogelijk niet de benodigde expertise in huis heeft of waar u eenvoudigweg geen tijd voor heeft, kunnen wij dan overnemen. Wij bieden maatwerk in al onze dienstverlening, zodat het aansluit bij uw specifieke behoeften en mogelijkheden.