Duurzaamheid

Wilt u weten hoe verladers actief de uitstoot van hun transportfootprint kunnen verlagen?

Duurzaam Transport Inkopen & Organiseren

Duurzaamheid in transport ligt voor een belangrijk deel bij transporteurs. Maar ook verladers kunnen actief hun CO2 emissie van transport verlagen. Er is veel meer mogelijk dan het vragen om een ISO 14001 certificaat bij uw logistieke dienstverleners. Het onderwerp duurzaamheid wordt een steeds belangrijker aspect bij het inkopen, organiseren en managen van transport. Ook in onze dienstverlening aan verladers is het een speerpunt. 

Wij vertellen u graag hoe u duurzaamheid onderdeel kunt maken van uw transportactiviteiten en waar Transinnovate kan ondersteunen.

Hulp nodig?

Transinnovate kan u in contact brengen met dienstverleners die ideaal bij uw zendingprofiel en CO2 doelstellingen passen. Wij kunnen ook borgen dat uw doelstellingen in tenderdocumentatie en/of operationele processen worden opgenomen. Daarnaast kunnen wij helpen met analyseren en adviseren over consolidatie van uw zendingprofiel of uw warehousing strategie, uit oogpunt van duurzaamheid. Ons TMS voor verladers levert data en inzicht in CO2 emissie en kunnen besparingsmogelijkheden in beeld gebracht. 

Wilt u eens vrijblijvend sparren over hoe u duurzaamheid het beste in uw transportoperatie kunt inpassen met realistische doelen? Neem dan gerust contact op. 

Duurzame transport mogelijkheden

Netwerk

Verladers kunnen hun CO2 uitstoot verminderen door logistieke dienstverleners te selecteren wiens netwerk aansluit op het zendingprofiel van de verlader. Dit leidt tot minder (deels) lege vrachtwagens. Minder CO2 (minder gereden kilometers) betekent vaak ook lagere transportkosten. Let er wel op dat u aan uw vervoerders dezelfde eisen stelt qua materiaal, om een eerlijke vergelijking te maken.

Materiaal

Stel bij het inkopen van transport eisen aan het materiaal dat uw logistieke dienstverlener gebruikt. De inzet van de schoonste Euro 6-motoren vermindert de uitstoot van 2 gram per kilometer tot 0,4 gram ten opzichte Euro 5-klasse motoren. Ook komen er meer waterstof/ elektrische vrachtauto’s op de weg. Stel met uw logistieke dienstverleners doelen en KPI’s op en maak deze onderdeel van uw periodiek overleg. 

Modaliteit

Als snelheid niet de hoogste prioriteit is kunnen andere, schonere modaliteiten interessant zijn. Transport met (elektrische) binnenvaartschepen, short sea of met de trein worden steeds toegankelijker. Let echter op dat dit niet automatisch tot minder emissie leidt. Materiaal, afstand en bezettingsgraad spelen ook een rol. Wij kunnen u informeren over de alternatieven, een eerlijke vergelijking en relevante KPI’s.

Zendingsprofiel optimaliseren

Afhankelijk van het type goederen en randvoorwaarden aan voorraadbeheer, kunt u met uw klanten en leveranciers om de tafel gaan om te kijken of het consolideren van zendingen (minder maar grotere zendingen) opportuun is. Wij kunnen u helpen met een analyse en het verkrijgen van de relevante transport data.

Warehouse footprint

Voor grotere verladers heeft het slim kiezen van warehouse locaties (openen, verplaatsen of juist sluiten) een gunstig effect op het verminderen van uitstoot en daarmee meestal ook lagere logistieke kosten. Wij kunnen helpen met de complexe analyses die nodig zijn in een dergelijk project, op basis van inzicht in uw transportdata.

Horizontale samenwerking

Een samenwerking met andere verladers in uw buurt kan ook duurzaamheid verbeteren. Het is dan belangrijk dat het zendingsprofiel, type goederen en de gevraagde service moeten aansluiten. Daarnaast zijn er ook logistiek dienstverleners die horizontaal samenwerken om elkaars netwerk aan te vullen, wat een positieve impact heeft op uitstoot en kosten.

50 tips hoe je direct 30% op transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

  • Het minimaliseren van transportkosten
  • Het verkrijgen van inzichten in de huidige transportkosten
  • Belangrijke kennis & trends in de markt
  • Het slimmer en efficiënter inrichten van logistiek

Bekijk onze blogs voor meer verdieping

Heb je vragen?
Wij zijn bereikbaar!

Reactie binnen één werkdag

Wij onderscheiden ons met marktkennis en ervaring in combinatie met onze software tools.

Onze aanpak is vooral concreet en pragmatisch.

Neem vrijblijvend contact op

Wij onderscheiden ons met marktkennis en ervaring in combinatie met onze software tools. Onze aanpak is vooral concreet en pragmatisch. Wij komen graag in gesprek met u over uw uitdagingen en lichten vrijblijvend toe hoe wij u met onze data gestuurde analyses en/of software applicaties kunnen ondersteunen.