Zeevracht

Een aantal belangrijke aspecten

Zeevracht

Zeevracht is een veel gebruikte modaliteit voor het transport van goederen en voedsel, waarbij de transporttijd niet heel snel hoeft te zijn en lage kosten belangrijk zijn. Er is onderscheid tussen “short sea”, over korte afstanden binnen hetzelfde continent, en intercontinentaal “deep sea”/”ocean freight”.

Verreweg de meeste zeevracht wordt per container (volle containers FCL en deelladingen LCL) verscheept op grote containerschepen van grote rederijen. Er zijn pakweg een tiental rederijen die de wereldmarkt domineren (de belangrijkste: MSC – Mediterranean Shipping Company, APM-Maersk, CMA-CGM, COSCO, Hapag-Lloyd, ONE, Evergreen, Hyundai, Yang Ming).




Zeevracht inkopen wordt vooral bepaald door volume. In het algemeen geldt: hoe meer volume je te verschepen hebt, hoe beter de prijs. Hier wordt op ingesprongen door expediteurs, agenten en Non Vessel Operating Common Carrier (NVOCC). Die hebben geen eigen schepen, maar verzorgen transport door gebruik te maken van schepen van de rederijen. Doordat zij volume kunnen bundelen, kunnen ze vaak scherp inkopen. Een ander voordeel van zulke logistieke dienstverleners is dat ze je ontzorgen met papier- en regelwerk rond zeevracht.

Afhankelijk van wat een verlader te transporteren heeft, hoeveel, en waarheen is het dus de vraag of je beter direct met rederijen kunt onderhandelen of dat je het beter via tussenpartijen kunt laten lopen. En daarna de vraag: welke passen dan het beste bij jou?

De zeevrachtprijzen fluctueren veel gedurende het jaar door seizoensgebonden vraag en aanbod, door toeslagen, door schommelingen in brandstofprijzen, en door schommelingen in valuta (zeevracht gaat vaak in dollars, terwijl lokale havenkosten en voor- & natransport in lokale valuta zijn). Het is meestal niet gunstig om zeevrachttarieven op te vragen met een lange geldigheidsduur, omdat partijen zich indekken tegen de schommelingen met prijsbuffers. Als er veel aanbod is, gaat de prijs omhoog en lopen verladers het risico dat hun vracht “doorrolt” en pas een afvaart later meegaat dan gepland.

Over meerdere jaren heen is er vaak ook nog een golfbeweging van vraag en aanbod (nieuwe, grotere schepen) die voor langere termijn prijsschommelingen zorgt. Bij zeevracht is voor de meeste verladers een gecombineerde aanpak van inkoop en management aanbevolen, met een beperkt aantal rederijen of agenten die elkaar goed aanvullen, maar elkaar ook scherp houden in tarief. Zo betalen verladers een eerlijke marktprijs. Een TMS kan vaak zorgen voor besparingen in kosten en tijd.

50 tips hoe je direct 30% op transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

  • Het minimaliseren van transportkosten
  • Het verkrijgen van inzichten in de huidige transportkosten
  • Belangrijke kennis & trends in de markt
  • Het slimmer en efficiënter inrichten van logistiek

Bekijk onze blogs voor meer verdieping

Heb je vragen?
Wij zijn bereikbaar!

Reactie binnen één werkdag

Wij onderscheiden ons met marktkennis en ervaring in combinatie met onze software tools.

Onze aanpak is vooral concreet en pragmatisch.

Neem vrijblijvend contact op

Wij onderscheiden ons met marktkennis en ervaring in combinatie met onze software tools. Onze aanpak is vooral concreet en pragmatisch. Wij komen graag in gesprek met u over uw uitdagingen en lichten vrijblijvend toe hoe wij u met onze data gestuurde analyses en/of software applicaties kunnen ondersteunen.

Probeer nu 90 dagen gratis