Whitepapers

Meer inspiratie opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? Bekijk onze andere whitepapers hieronder of blader eens door onze inspiratie blogs! Aanvragen kan via de download knop.

“Kwaliteitseisen bij transport inkopen”

Vaak wordt gezegd over transport inkopen (of een transport tender): “dat gaat alleen maar over transportkosten besparen”. Een goed inkooptraject neemt echter ook kwaliteitseisen en de benodigde service mee. Verder is een tender het begin of de voortzetting van een goede relatie die de basis moet dienen voor een langdurige samenwerking tussen verlader en vervoerder. Dit verdient vaak meer aandacht dan het krijgt en er zijn een aantal valkuilen die u moet vermijden.

In dit whitepaper beschrijven we hoe u kwaliteit en service op een goede en compacte manier mee kunt nemen in een uitvraag (ook wel Request For Proposal, RFP genoemd). Het geeft antwoord op een aantal kernvragen. Hoe zorgt u ervoor dat wat u aan de transporteurs vraagt qua service ook overeenkomt met wat u echt nodig heeft?

Zowel te veel als te weinig vragen kan leiden tot extra kosten. Hoe houdt u de relatie met transporteurs goed in een dergelijk proces? Hoe zorgt u ervoor dat u appels met appels vergelijkt als de offertes binnenkomen? En hoe kunt u zich tijdens een inkooptraject al voorbereiden op een goede samenwerking en implementatie na de tender?

“Transport Management Systeem voor Verladers”

Een Transport Management Systeem (TMS) is een middel om een structurele transportoperatie zo effectief en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Transporteurs gebruiken dergelijke systemen om lading, vrachtwagens, trailers en chauffeurs zo goed mogelijk te plannen. Minder bekend is dat ook verladers veel baat kunnen hebben bij een gespecialiseerd TMS. Omdat transporteurs allemaal hun eigen sterktes en zwaktes hebben in producten (gevaarlijke goederen, geconditioneerd, groupage, LTL, FTL, land- on/of regio-specialismes, etc.), loont het voor veel verladers om met meerdere vervoerders samen te werken. Dit verlaagt kosten en verhoogt de robuustheid. Een TMS is dan het ideale hulpmiddel om voor elke zending de beste keuze te maken. Bovendien zorgt het ervoor dat u zelf altijd actuele en complete data heeft, en daarmee effectief kunt aansturen.

In dit whitepaper bespreken we de voordelen van een TMS voor verladers. Wat kan het opleveren? Meer dan u denkt! Naast kosten bespaart het veel tijd en leidt het tot transparantie. Ook bespreken we de misvatting dat de implementatie en het gebruik van een TMS complex, tijdrovend en duur is. Er zijn intussen pragmatische en kosteneffectieve oplossingen die ook voor MKB geschikt zijn. Schaalbaar en betaalbaar zijn de kernwoorden voor de nieuwste TMS-systemen. Ook bespreken we hoe een elektronische koppeling (Electronic Data Interchange - EDI of Application Programming Interface API) met uw eigen systeem of het systeem van transporteurs de samenwerking naadloos laat verlopen, terwijl u volledig grip houdt op uw transportkosten én uw klanttevredenheid.

“Transport Optimaliseren voor MKB”

Midden- en Kleinbedrijven (het MKB) welke transport niet in eigen beheer hebben, denken vaak ten onrechte dat ze “te klein zijn” om tijd en energie te steken in de vraag hoe men transport beter kan organiseren. Dit terwijl transport direct ingrijpt op de marge (via transportkosten) én op klanttevredenheid. Schade of vertraging is in het transport, leidt tot ontevreden klanten en hoge tarieven zijn een gevaar voor de marktpositie. Voor dergelijke bedrijven is er echt altijd wat te verbeteren, maar hoe doe je dat efficiënt?

In dit whitepaper geven we praktische tips en bewezen praktijkadvies hoe je met beperkte een inspanning ook als klein bedrijf kunt optimaliseren op kosten en kwaliteit. Hoe bepaal je wat je écht nodig hebt? Welke transporteur(s) passen daar goed bij? Hoe kunnen ook kleine verladers profiteren van digitalisering? Hoe zorg je voor een optimale relatie met jouw vervoerders, waardoor je samen op zoek kunt naar verbeterpunten? En tot slot, wat kan je als MKB doen om de duurzaamheid van het transport dat je nodig hebt te vergroten? Overigens werken de praktische tips uiteraard ook voor grotere bedrijven.

TOP