10 Tips om transportkosten te verlagen

Inhoudsopgave

Wij hebben 10 belangrijkste tips om transportkosten te besparen op een rijtje gezet:

1. Zorg dat je cyclisch transport inkoopt
2. Zet vervoerders in hun kracht
3. Optimaliseer verpakkingsgroottes & pallet indeling
4. Optimaliseer bestelvolumes
5. Optimaliseer leveringsfrequenties
6. Analyseer en reduceer toeslagen
7. Vind de ideale verhouding tussen contracttarieven en spottarieven
8. Gebruik een andere modaliteit, groter of andere trailer
9. Automatiseer het operationele proces met transport management software
10. Take Control en wordt je eigen Control Tower

Snel een vraag?
Bel of mail ons direct. Onze adviseurs staan direct voor u klaar.

Tel: +31 172 74 00 90
E-mail: info@transinnovate.com

1. Zorg dat je cyclisch transport inkoopt

Wellicht een “inkoper”,maar met effectief inkopen is uiteraard één van de belangrijkste aspecten om transportkosten te besparen. Belangrijk bij het inkopen is dat er gedegen kennis is van het (RFQ) proces, van de markt en de juiste software tools beschikbaar zijn. Is dit niet het geval, wellicht kan dan beter besloten worden om het inkoopproces ook wel tender genoemd, uit te besteden aan een expert. Deze 3 aspecten zijn namelijk cruciaal om vele procenten extra tijdens een tender te besparen. Zorg ervoor dat je periodiek (advies: om de 3 jaar) jouw tarieven goed benchmarkt. Meer weten over de valkuilen tijdens het inkopen of interesse in tips tijdens het tenderen? Kijk gerust eens naar onze blogs,  of naar onze tender dienst en doe inspiratie op over het onderwerp transport inkopen.

2. Zet vervoerders in hun kracht

Veel zien wij bij verladers dat ze het potentieel van vervoerders niet optimaal benutten. Wat bedoelen wij hier nu mee is dat verladers de vervoerders bijvoorbeeld per land toewijzen of voor de verkeerde zendingen. Een verdeling op landniveau is operationeel wellicht wat makkelijker te organiseren, maar qua service en transportkosten vaak verre van optimaal. Er zijn in de markt heel veel specialisten te vinden, groupage, LTL, FTL, modaliteit, land, regio, etc. Het vinden van de ideale combinatie en het goed inzetten zal leiden tot lagere transportkosten en vaak ook nog betere service/kwaliteit. We hebben hierover ooit een leuk artikel geschreven.

3. Optimaliseer verpakkingsgroottes & pallet indeling

Transport wordt altijd afgerekend op basis van laadmeters, volume en gewicht. Om deze reden is het dan ook verstandig om structureel te kijken naar wat en hoe er precies verscheept wordt. Probeer het verschepen van “lucht” zoveel mogelijk te vermijden. Soms kunnen er in het magazijn simpele handelingen uitgevoerd worden om slimmer te verpakken of stapelen. Maar ook is het soms verstandig om met productontwikkeling te praten voordat producten daadwerkelijk geïntroduceerd worden. Wat marketingtechnisch interessant lijkt, kan soms een hele grote kostenpost voor transport zijn.

4. Optimaliseer bestelvolumes

Zorg ervoor dat bestelvolumes afgestemd worden op op de verzendeenheid waarin of waarmee verscheept wordt. We liggen dit uit met een simpel voorbeeld: met een logistiek dienstverlener is een prijs per pallet afgesproken, ervan uitgaande dat de pallets vol worden gestapeld. Er passen 27 dozen van een bepaald product op een pallet. Dan is het verstandig om het bestelvolume ook op 27 stuks te houden. Voor 26 of minder dozen betalen we immers dezelfde kosten als voor 27 dozen en voor 28 of meer dozen betalen we zelfs dubbele kosten omdat er een extra pallet verscheept moet worden. Kijk goed naar bestelvolumes, verpakkingsgroottes en prijsafspraken, er zijn vast mogelijkheden om transportkosten te verlagen.

5. Optimaliseer leveringsfrequenties

Verladers zullen hun verzendingsprofiel regelmatig moeten analyseren. Hoe vaak zijn er bijvoorbeeld zendingen naar eenzelfde adres
binnen een bepaald tijdsbestek. Of wellicht zijn er wel zendingen die beter in een milk-run ingepland kunnen worden.

Het combineren van zendingen zal niet alleen zorgen voor minder handling in het magazijn, maar zal vanwege de tariefstaffels die dienstverleners vaak hanteren ook zorgen voor lagere transportkosten. Soms zal met de salesafdeling gesproken moeten worden om klanten enigszins op te voeden of wat flexibiliteit te creëren. Zeker als besparingen gedeeld kunnen worden met klanten zullen deze sneller bereid zijn om hun bestelgedrag aan te passen.

Gebruik waar nodig het duurzaamheidsaspect om klanten over de drempel te krijgen.

Nog meer besparen op transportkosten? Vraag de gratis demo van ons Transport Management Software aan!

  • 24/7 Ondersteuning door transport experts
  • Alle vervoerders in één overzicht
  • Direct kosten & tijd besparen
  • 90 dagen gratis proberen

6. Analyseer en reduceer toeslagen

Er zijn twee type toeslagen. Diegene die doorbelast worden doordat bij het verzenden van de transportopdracht bepaalde (service) keuzes gemaakt worden. Denk aan een urgente levering, levering op een bepaald tijdstip, levering met een auto met een klep, op een verdieping afleveren, e.d. Daarnaast zijn er toeslagen die achteraf en onverwacht in rekening worden gebracht. Bijvoorbeeld omdat er niemand beschikbaar was op het moment van aanleveren en een tweede levering moet gepland worden, wachturen, foutvrachten, problemen met de goederen, e.d. Zorg voor inzicht en grip op alle toeslagen die doorbelast worden. Ideaal is registratie en goedkeuring tijdens het operationele proces, zodat factuurcontrole eenvoudig wordt. Analyseer de toeslagen achteraf en ga met de betreffende stakeholders in overleg om ze te reduceren. Heeft u geen inzicht en grip op toeslagen, lees dan verder bij punt 10.

7. Vind de ideale verhouding tussen contracttarieven en spottarieven

Transportopdrachten worden of vanuit contracttarieven (en prijsafspraken) doorgestuurd, of aan de hand van een verkregen spottarief. Contracttarieven bewerkstelligen zekerheid op gebied prijsfluctuaties maar ook in geval van benodigde service en betrouwbaarheid. De kosten van spottarieven kunnen soms flink veel lager uitpakken, maar beschikbaarheid is niet gegarandeerd. Een flink percentage van alle vrachtauto’s rijdt immers leeg en dienstverleners willen ze soms liever iets dan niets meenemen om te vervoeren. Het is voor bedrijven zaak dat de ideale mix tussen contract en spot passend bij hun strategie gevonden wordt. Met onze transport management software kunnen verladers eenvoudig transportorders versturen vanuit contracten of spottarieven aanvragen wanneer dat gewenst is.

8. Gebruik een andere modaliteit, grotere of andere trailer

Onderzoek welke mogelijkheden er zijn om goederen anders te transporteren. Denk hierbij aan transport via de trein, barge (binnenwater), over zee, in containers in plaats van trucks of bijvoorbeeld met grotere trucks zoals LZV’s, mega of jumbo trailers. In alle gevallen zal dit naast kostenbesparingen ook voordelen hebben qua duurzaamheid van het transport.

9. Automatiseer het operationele proces met transport management software

Vaak komt bij verladers veel handwerk kijken bij het versturen en up-to-date houden van transportorders, en het managen van toeslagen. Wanneer dit nog via e-mails gaat of in portals van logistiek dienstverleners gaat te vaak mis. Zelf ERP-systemen zijn vaak te beperkt om deze handelingen goed uit te kunnen voeren. Naast dat het managen van de orderstroom en toeslagen veel handmatig werk en daarmee kostbare tijd kost, ontstaat er soms ook miscommunicatie over laad en los data. Het gevolg kan zijn dat logistiek dienstverleners te vroeg of laat voor de deur staan om te laden of lossen, wat kan resulteren in extra (foutvracht, urgentie extra levering) toeslagen. Los dit eenvoudig op door een TMS te gebruiken. Automatiseer het operationele proces, krijg grip op orders door het managen van order statussen en verlaag transportkosten door het voorkomen van misverstanden.

10. Take Control en wordt je eigen Control Tower

Het onderwerp Control Tower is helemaal hip. We laten een 3PL of 4PL specialist al onze transporten organiseren! We verwachten dat de aanbieder hiervan bovenstaande 9 punten allemaal realiseert, we verwachten volledige transparantie in alles dat gedaan wordt, en zo verlagen we makkelijk onze transportkosten. Het zal geen geheim zijn, voor een dergelijke constructies rekenen de aanbieders van Control Towers vaak gigantische bedragen en transparant, dat is het vaak niet…. Een eenvoudige manier om transportkosten te verlagen is om zelf als Control Tower te fungeren. Wat heb je nodig, een hiervoor geschikt TMS welke verladers in staat stelt om zelf eenvoudig te analyseren en optimaliseren. Toch liever de meest complexe aspecten van het optimaliseren uitbesteden, bij ons noemen wij dat: transport management services. Last but, not least, zorg er in ieder geval voor dat jouw Control Tower partner volledig transparant is. Stel van tevoren heel goed vast dat jouw partner geen provisie ontvangt van vervoerders. Heeft jouw Control Tower partner eigen vrachtauto’s, maak dan duidelijke afspraken. Zorg ervoor dat ze deze niet suboptimaal en daarmee voor eigen belang inzetten.

Meer weten over hoe wij u kunnen helpen met het verlagen van uw transportkosten, neem dan gerust contact met ons op.

50 tips hoe je direct 30% op transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

  • Het minimaliseren van transportkosten
  • Het verkrijgen van inzichten in de huidige transportkosten
  • Belangrijke kennis & trends in de markt
  • Het slimmer en efficiënter inrichten van logistiek

50 tips hoe je direct 30% transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

FAS Incoterm® (Free alongside Ship)

ICC Incoterms®, zoals de FAS Incoterm, zijn gestandaardiseerde internationale regels voor leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn afgesproken. Deze…

CIF Incoterm® (Cost, Insurance and Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CIF incoterm®, zijn universele internationale overeenkomsten betreffende leveringsvoorwaarden, die tussen kopers en verkopers worden vastgesteld. Deze…

CFR Incoterm® (Cost And Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CFR Incoterm®, representeren gestandaardiseerde internationale afspraken betreffende leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn vastgelegd. Deze…