Waarom lijkt transport tendering op bar tendering?

Inhoudsopgave

Wanneer je een willekeurige bar in zou lopen en aan de barman (of vrouw) zijn beste drankje zou vragen, dan krijg je vast een lekkere cocktail. De barman zal zijn stinkende best doen om verschillende smaken, wat zuurs, zoets en bitters samen te voegen om je vervolgens omver te blazen met het resultaat. Als je geluk hebt, wordt het geen cocktail, maar heeft de barman een fles “Macallan Valerio Adami” whiskey staan.

Ingrediënten en Logistieke Dienstverleners

Om de ideale cocktail te kunnen maken heb je kennis nodig van alle ingrediënten die mogelijk gebruikt kunnen worden. De juiste mix en kwaliteit van de ingrediënten zal zorgen voor de perfecte smaak van de cocktail. Er is een gelijkenis met transport. Er zijn namelijk veel verschillende type logistiek dienstverleners actief, en deze hebben allemaal een eigen expertise; groupage, LTL, FTL, regio- of land specialisten, etc. De juiste mix zal ertoe leiden dat jouw zendingen met de gewenste kwaliteit en tegen zo laag mogelijke kosten verscheept worden. Voor cocktails geld de basis regel “less = more”. Ook dit is relevant voor transport, namelijk bij gebruik van te veel logistieke partners zal de besparing in transportkosten tenietgedaan worden door de stijging van operationele en management kosten. Aan de andere kant met maar één logistieke partner/ingrediënt kan je het geen cocktail noemen, en mis je alle dus de voordelen van het goed “mixen”!

Het mixen van de cocktail & tenderen

Als je de bartender om een pure wodka zou vragen, krijg je deze waarschijnlijk binnen enkele seconden. Dit terwijl een cocktail veel meer tijd kost. De barman heeft namelijk tijd nodig om alle ingrediënten samen te zoeken, en het drankje te mixen. Het tenderen van transport, en met name het vinden van de juiste partners en vergelijken van offertes, kost ook veel tijd. Daarnaast hebben inkopers goede software nodig om aan de hand van een relevant zendingsprofiel offertes te vertalen naar kosten. Het mixen van een lekkere cocktail laat als liefst over aan een goede barman. Waarom zou je het inkopen van transport niet overlaten aan een professional met de juiste tools, kennis van het proces en logistieke dienstverleners?

Smaak & Kwaliteit

De reden waarom de meeste mensen een cocktail bestellen in plaats van een pure wodka is logisch. Een cocktail smaakt gewoon veel beter! Daarnaast kan de cocktail aangepast worden zoals jij dat wilt. Een pure wodka blijft altijd een pure wodka. Het vinden van de juiste logistieke partners met complementaire specialiteiten zal niet alleen leiden tot lagere kosten, maar ook tot een betere service/kwaliteit. Specialisten hebben namelijk meer afvaarten, korte transit tijden, betere service, etc.

Soms vind je in één enkele logistiek dienstverlener je ideale partner. Je hebt daarmee dan je eigen “Macallan Valerio Adami whiskey” te pakken. Maar voordat je een slok neemt, zou ik toch eerst maar even vragen om de fles!

50 tips hoe je direct 30% op transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

  • Het minimaliseren van transportkosten
  • Het verkrijgen van inzichten in de huidige transportkosten
  • Belangrijke kennis & trends in de markt
  • Het slimmer en efficiënter inrichten van logistiek

50 tips hoe je direct 30% transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

FAS Incoterm® (Free alongside Ship)

ICC Incoterms®, zoals de FAS Incoterm, zijn gestandaardiseerde internationale regels voor leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn afgesproken. Deze…

CIF Incoterm® (Cost, Insurance and Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CIF incoterm®, zijn universele internationale overeenkomsten betreffende leveringsvoorwaarden, die tussen kopers en verkopers worden vastgesteld. Deze…

CFR Incoterm® (Cost And Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CFR Incoterm®, representeren gestandaardiseerde internationale afspraken betreffende leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn vastgelegd. Deze…