CPT Incoterm® (Carriage Paid To)

Inhoudsopgave

De ICC Incoterms®, waaronder de CPT Incoterm®, vertegenwoordigen gestandaardiseerde internationale leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn overeengekomen. Deze regels stellen wereldwijd afspraken vast met betrekking tot transport, kosten en mogelijke schade tijdens het vervoer. De International Chamber of Commerce (ICC) herziet deze Incoterms® elke tien jaar. De meest recente versie, de ICC Incoterms® 2020, is van kracht sinds 1 januari 2020. Een samenvatting van alle Incoterms is te vinden hier.

Wat is CPT Incoterm®?

In een Carriage Paid To (CPT) overeenkomst is de verkoper verantwoordelijk voor de kosten en risico’s die gepaard gaan met het transporteren van de goederen naar een genoemde bestemming, waar het risico overgaat van de verkoper naar de koper.

Voordelen van CPT Incoterm®

  • Gedeelde verantwoordelijkheid: CPT biedt een evenwichtige verdeling van verantwoordelijkheden tussen de verkoper en de koper. De verkoper dekt de kosten en risico’s verbonden aan het transporteren van de goederen naar de overeengekomen bestemming, waardoor een meer rechtvaardige regeling ontstaat.
  • Voorspelbare kosten: Kopers profiteren ervan de totale kosten van goederen, inclusief transportkosten, van tevoren te kennen. Deze voorspelbaarheid maakt betere financiële planning en budgettering mogelijk.
  • Verkopersbetrokkenheid: Hoewel niet zo uitgebreid als sommige andere Incoterms, vereist CPT dat de verkoper het belangrijkste transport naar de genoemde bestemming regelt en betaalt. Deze betrokkenheid kan gunstig zijn voor kopers die de liever ontzorgd willen worden.

Nadelen van CPT Incoterm®

  • Beperkte verantwoordelijkheid van de verkoper: Hoewel de verkoper transportkosten dekt, is hij mogelijk niet verantwoordelijk voor aanvullende kosten die ontstaan op de plaats van bestemming, zoals invoerrechten, belastingen of loskosten. Dit kan mogelijk leiden tot onverwachte kosten voor de koper.
  • Complexiteit in internationale handel: Internationaal transport omvat verschillende douaneprocedures, regelgeving en mogelijke problemen. Beide partijen moeten ervaren zijn in internationale handelspraktijken om deze complexiteiten soepel te doorlopen.
  • Punt van risico-overdracht: Het risico gaat over van verkoper naar koper zodra de goederen aan de vervoerder worden overgedragen. Dit overdrachtspunt komt mogelijk niet overeen met de optimale verdeling van risico voor alle partijen, afhankelijk van de details van de transactie.

Kort samengevat Carriage Paid To

Samengevat biedt CPT een evenwichtige verdeling van verantwoordelijkheden en voorspelbaarheid in kosten voor kopers. De beperkte verantwoordelijkheid van de verkoper en potentiële complexiteiten in internationale handelsprocedures vereisen echter dat beide partijen een goed begrip hebben van de voorwaarden van de overeenkomst. Duidelijke communicatie en een gedetailleerd contract zijn essentieel om een soepele CPT-transactie te waarborgen.

Heeft u vaak transport, zowel als verkoper of als koper? Als u wilt bespreken welke Incoterms® en transportoplossing het beste bij uw situatie passen, neem dan contact met ons op.  

50 tips hoe je direct 30% op transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

  • Het minimaliseren van transportkosten
  • Het verkrijgen van inzichten in de huidige transportkosten
  • Belangrijke kennis & trends in de markt
  • Het slimmer en efficiënter inrichten van logistiek

50 tips hoe je direct 30% transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

FAS Incoterm® (Free alongside Ship)

ICC Incoterms®, zoals de FAS Incoterm, zijn gestandaardiseerde internationale regels voor leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn afgesproken. Deze…

CIF Incoterm® (Cost, Insurance and Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CIF incoterm®, zijn universele internationale overeenkomsten betreffende leveringsvoorwaarden, die tussen kopers en verkopers worden vastgesteld. Deze…

CFR Incoterm® (Cost And Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CFR Incoterm®, representeren gestandaardiseerde internationale afspraken betreffende leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn vastgelegd. Deze…