De top 5 logistieke innovaties en trends

Inhoudsopgave

De top 5 logistieke innovaties en trends

De logistieke sector ontwikkelt en innoveert voortdurend. In deze blog beschrijven we de top 5 logistieke innovaties en trends die een impact zullen hebben (of al hebben) op verladers. Wat gebeurt er, welke impact kan het hebben en hoe kunnen verladers er hun voordeel mee doen?

1. Digitalisering en Big Data

Data, data en nog eens data. Met de digitalisering in logistiek en transport worden er steeds meer gegevens gegenereerd. Door grote hoeveelheden gegevens te archiveren en slim te analyseren, kunnen patronen worden geïdentificeerd die voorheen niet mogelijk waren.

Bijvoorbeeld de impact van vrachtactiviteiten op productieactiviteiten en vice versa. Er is vaak een tendens om verbeteringen “lokaal” te zoeken, maar ze kunnen in feite leiden tot extra problemen of kosten in een ander deel van de operatie.

Met big data wordt het mogelijk om holistisch te zoeken naar verbeteringen in het hele proces.

Digitalisering bij logistieke dienstverleners betekent aan de andere kant dat ze willen dat verladers rechtstreeks orders indienen in het systeem van de logistieke dienstverlener. Dit kan handmatig in hun klantenportaal of via een EDI- of API-verbinding.

Het nadeel van handmatig indienen is dat verladers het overzicht over hun orders verliezen als ze met meerdere vervoerders werken (wat vaak beter is). EDI-verbindingen voorkomen dit, maar ze vereisen IT-investeringen in het opzetten en onderhouden van verbindingen. EDI-verbindingen verhogen ook de drempel om van logistiek dienstverlener te veranderen.

Daarom is het belangrijk voor verladers om ook slim te digitaliseren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een transportmanagementsysteem dat eenvoudige digitale afhandeling van zendingen mogelijk maakt en tegelijkertijd real-time inzicht biedt.

2. IoT (Internet of Things)

De opkomst van het IoT zal zeker meer gegevens genereren en dus kansen bieden. Het verbinden van goederen en systemen maakt het mogelijk om locatie en belangrijke (omgevings)factoren te monitoren. Dit maakt het bijvoorbeeld makkelijker voor verladers, logistieke dienstverleners en eindklanten om zendingen te volgen.

Voor het transport van goederen die geconditioneerd moeten worden opgeslagen of vervoerd, kan de temperatuur worden bewaakt, met waarschuwingen als er iets misgaat. In magazijnen kunnen verbonden apparaten het gemakkelijker maken om items, magazijnbakken en robots (zie volgende sectie) te lokaliseren voor snelle orderpicking en nauwkeuriger voorraadbeheer. Het internet van de dingen verhoogt echter ook de kwetsbaarheid vanuit het oogpunt van cyberbeveiliging.

3. Automatisering en robotica

Als reactie op tekorten op de arbeidsmarkt en de noodzaak om saaie, zware of gevaarlijke taken uit te voeren, zijn automatisering en robotica in opkomst, ook in de logistiek. Er zijn al verschillende magazijnen waar het orderpicken door robots wordt gedaan. Ook het gebruik van drones wordt overwogen in magazijnen, bijvoorbeeld om snel goederen te tellen of te lokaliseren.

Drones worden ook overwogen voor levering op de laatste kilometers, vooral in e-commerce, maar regelgeving en praktische aspecten (zoals levering aan een flatgebouw) staan een wijdverspreide implementatie nog steeds in de weg.

Bij het beheer van het transport van een zendingsprofiel kan meer automatisering worden bereikt door transporten op basis van regels toe te wijzen aan de “beste” vervoerder. Dit maakt een verdere implementatie van een “management by exception” strategie mogelijk, waarbij medewerkers zich minder hoeven te richten op de “wervelwind” van dagelijkse uitzonderingen en meer op het systematisch uitvoeren van een slimme strategie.

4. Risicobeheer

De COVID-19 crisis, het aan de grond lopen van de Ever Given in het Suezkanaal en de stijgende energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne hebben duidelijk aangetoond welke impact grote verstoringen kunnen hebben op de toeleveringsketen en logistiek.

Als gevolg daarvan heroverwegen bedrijven hun supply chain-strategieën, vaak met logistieke innovaties op de voorgrond. Lokale productie en minder transport versus goedkopere productie aan de andere kant van de wereld, en zorgen voor robuustheid in zowel inkomende als uitgaande stromen.

“Om klachten over onze service te voorkomen, verlenen we geen service meer”, stond er ooit op een bord in een restaurant. Grappig, maar met een kern van waarheid. Verladers worden steeds vaker geconfronteerd met verminderde klantenservice van logistieke dienstverleners, die verladers nu verplichten om de registratie van zendingen in hun eigen systemen af te handelen.

Deze aanpak vermindert de kans op fouten bij de logistieke dienstverlener en bespaart ook kosten. Hoewel kostenreductie gunstig is voor verladers, resulteert het in overzichtsverlies en hogere kosten aan hun kant (beheer van meerdere portals, integratie van informatie). Door hun eigen transportmanagementsysteem te verbinden met de systemen van vervoerders, kunnen beide problemen worden opgelost. Dit vermindert de kans op fouten en maakt snellere en efficiëntere operaties mogelijk voor zowel verladers als vervoerders.

5. Duurzaamheid en vergroening

Last but not least zijn duurzaamheid en vergroening belangrijke trends in logistieke innovaties. Denk aan de ontwikkeling van groenere voertuigen (zonder uitstoot), zoals vrachtwagens en binnenschepen die op waterstof of elektriciteit rijden. Voor zeeschepen worden verschillende innovaties onderzocht, zoals “Flettner rotors” of “vleugelzeilen” die wind gebruiken om het brandstofverbruik te verminderen. Er wordt ook gewerkt aan nieuwe materialen die koolstofnegatief zijn, bijvoorbeeld door CarbonX.

Naast circulaire productie en het eisen van vlootvernieuwing van vervoerders, kunnen verladers direct bijdragen aan de duurzaamheid van transport. Transportmanagementsystemen bieden steeds betere informatie over de afgelegde afstand, evenals mogelijkheden voor consolidatie van zendingen en duurzamere leveringen aan klanten.

Conclusie

Digitalisering, automatisering in verschillende vormen en duurzaamheid zijn de belangrijkste drijfveren achter de huidige logistieke innovaties en deze doelstellingen raken steeds meer met elkaar verweven. Het is niet langer een keuze tussen economische groei en duurzaamheid, maar eerder een combinatie van beide.

Deze innovaties omvatten zowel fysieke aspecten, zoals schone voertuigen en nieuwe magazijnsystemen, als softwaregerelateerde aspecten, zoals gegevensanalyse, transportmanagementsystemen, planningsystemen en systeemintegratie.

Als u een vrijblijvend gesprek wilt over de meest relevante logistieke innovaties voor uw bedrijf en de kansen en risico’s die ze met zich meebrengen, neem dan gerust contact met ons op.

50 tips hoe je direct 30% op transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

  • Het minimaliseren van transportkosten
  • Het verkrijgen van inzichten in de huidige transportkosten
  • Belangrijke kennis & trends in de markt
  • Het slimmer en efficiënter inrichten van logistiek

50 tips hoe je direct 30% transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

FAS Incoterm® (Free alongside Ship)

The FAS Incoterm® is one of the standardized international delivery terms agreed upon between buyer and seller. These are rules…

CIF Incoterm® (Cost, Insurance and Freight)

The CIF Incoterms® is one of the standardized international delivery terms agreed upon between buyer and seller. These are rules…

CFR Incoterm® (Cost And Freight)

The CFR Incoterms® is one of the standardized international delivery terms agreed upon between buyer and seller. These are rules…