Transport inkopen en de botte bijl….

Inhoudsopgave

Dat klinkt als een slechte combinatie, en dat is het ook. Maar toch kom ik het vaak tegen. Er zijn twee varianten. De eerste variant is hakken in het verkeerde hout tot je bijl bot is, en het (re)organiseren van transport uitstellen of zelfs afstellen. De tweede variant is dat men gaat inkopen met de botte bijl, met een slecht resultaat en een slechte relatie als gevolg.

Variant 1: Uitstel of Afstel.

Transport is niet het primaire proces voor verladers. Stiekem is het wel essentieel om je klanten tevreden te krijgen, en vaak een serieuze kostenpost. Men is vaak zo druk met het primaire proces dat men niet de tijd neemt om eens goed naar transport te kijken. Er is altijd een excuus waarom het nu even niet uitkomt. Het is ooit georganiseerd en “het loopt toch?”. Ja het loopt. Maar niemand die checkt of het bedrijf verandert, klanten veranderen, de transporteurs veranderen of de markt verandert. Zeker als het crisis is. Kortom, men is te druk met hakken om de bijl te kunnen slijpen. En met een botte bijl gaat de energie om het primaire proces te verbeteren weer deels verloren in suboptimaal georganiseerde logistiek.

Variant 2: Te kort door de bocht.

Er is een reden dat veel transporteurs een hekel hebben aan tenders. Er worden vaak (te) veel transporteurs uitgenodigd om hun tarieven in te sturen, vaak in een format die de inkoper voorschrijft. Daarmee wordt vaak de sterkte van de transporteur (in volume of regio) deels weg gefilterd. In de vergelijking wordt vooral naar tarieven gekeken door de tabellen naast elkaar te houden, met te weinig oog voor kwaliteit. Transporteurs, die tijd steken in hun offerte, krijgen maar minimaal of geen feedback als ze niet geselecteerd worden. En als ze wel geselecteerd worden zet de inkoper vaak de duimschroeven nog even aan. Dat is niet de beste basis voor een goede structurele samenwerking waarbij je transporteur een meerwaarde voor je wordt, in plaats van een kostenpost.Marktkennis en Data

Het probleem en de oplossing.

Het achterliggende probleem voor beide oorzaken is simpel: gebrek aan tijd. Het goed organiseren van transport kost nu eenmaal tijd. Om het goed te doen moet je deze 10 stappen volgen.
1. Breng in kaart wat echt nodig is qua kwaliteit, levertijd, operatie en je zendingsprofiel.
2. Maak een voorselectie van een redelijk aantal passende transporteurs
3. Vraag offertes op die aansluiten bij wat nodig is, met tarieven in het format van de transporteur qua volume en zones. Wees eerlijk over hoe je keuzes maakt.
4. Inventariseer de verschillen in kwaliteit in de offertes.
5. Vertaal tarieftabellen naar (jaar)kosten voor het eigen zendingsprofiel
6. Vergelijk kosten en kwaliteit. Maak eventueel een short-list voor een tweede ronde.
7. Geef de transporteurs de kans hun offerte te verbeteren aan de hand van gedetailleerde feedback
8. Bepaal de optimale verdeling van je profiel over (vaak meerdere) transporteurs
9. Ga gesprekken aan! Doe eventueel proefzendingen. Eerst daten, dan zoenen, dan trouwen.
10. Waarborg in de operatie dat je (samen)werkt zoals bedacht. Maak ook hier afspraken over.

Tijd is geld, maar het niet maken van tijd kost vaak meer geld. Als je effectief wil zijn, moet je periodiek je bijl slijpen. En je hoeft niet alles zelf te doen. Voor de boekhouding is er de accountant, voor de marketing is er het reclamebureau. Ook voor inkopen van transport zijn er specialisten met kennis (van de markt), tijd én tools die bedrijven ontzorgen, zodat bedrijven met een scherpe bijl kunnen blijven hakken.

En als het hout dan gehakt is, dan is het zaak dat je goed voor je het hout zorgt. Hoe je dit kunt doen, daar kom ik de een volgende keer nog wel eens op terug.

50 tips hoe je direct 30% op transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

  • Het minimaliseren van transportkosten
  • Het verkrijgen van inzichten in de huidige transportkosten
  • Belangrijke kennis & trends in de markt
  • Het slimmer en efficiënter inrichten van logistiek

50 tips hoe je direct 30% transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

FAS Incoterm® (Free alongside Ship)

ICC Incoterms®, zoals de FAS Incoterm, zijn gestandaardiseerde internationale regels voor leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn afgesproken. Deze…

CIF Incoterm® (Cost, Insurance and Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CIF incoterm®, zijn universele internationale overeenkomsten betreffende leveringsvoorwaarden, die tussen kopers en verkopers worden vastgesteld. Deze…

CFR Incoterm® (Cost And Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CFR Incoterm®, representeren gestandaardiseerde internationale afspraken betreffende leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn vastgelegd. Deze…