DDP Incoterm® (Delivery Duty Paid)

Inhoudsopgave

ICC Incoterms®, waaronder de DDP Incoterm®, vertegenwoordigen gestandaardiseerde internationale leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper worden afgesproken. Deze voorschriften regelen wereldwijd de afspraken met betrekking tot transport, kosten en mogelijke schade tijdens het transport. De International Chamber of Commerce (ICC) actualiseert de Incoterms® elke tien jaar. De meest recente editie, ICC Incoterms® 2020, trad in werking op 1 januari 2020. Voor een overzicht van alle Incoterms, raadpleeg de volgende link hier.

Wat is DDP Incoterm®?

In een Delivered Duty Paid (DDP) Incoterm-regeling neemt de verkoper de meest uitgebreide verantwoordelijkheden op zich door de goederen af te leveren op de locatie van de koper, waarbij alle kosten worden gedekt, inclusief rechten en belastingen.

Voordelen DDP Incoterm®

  • Verminderd risico voor de koper: DDP biedt het hoogste serviceniveau voor de koper, omdat de verkoper verantwoordelijkheid neemt voor de volledige logistieke keten, inclusief transport, lossen en betaling van rechten en belastingen. Dit minimaliseert het risico en de inspanning voor de koper gedurende het gehele proces.
  • Eén aanspreekpunt: DDP vereenvoudigt de transactie voor de koper, omdat zij alleen met één partij – de verkoper – hoeven om te gaan gedurende het hele proces. Dit kan bijzonder gunstig zijn wanneer de koper niet bekend is met de lokale voorschriften en procedures op de plaats van bestemming.
  • Duidelijke kostenstructuur: DDP biedt transparantie in kosten, omdat de verkoper alle uitgaven tot aan de locatie van de koper, inclusief rechten en belastingen, dekt. Kopers hebben een duidelijk begrip van de totale financiële toewijding die bij de transactie betrokken is.

Drawbacks DDP Incoterms®

  • Hogere totale kosten: De uitgebreide service die DDP biedt, resulteert doorgaans in hogere totale kosten voor de koper in vergelijking met andere Incoterms. Verkopers moeten alle mogelijke kosten, inclusief douanerechten en belastingen, meenemen in prijscalculatie. 
  • Complexiteit voor verkopers: Verkopers nemen aanzienlijke verantwoordelijkheden op zich, zoals afhandelen van lokale douaneregels en overige wetten en het betalen van invoerrechten en belastingen. Deze vraagt kennis bij verkopers van de regelgeving van het land van bestemming.
  • Beperkte controle voor kopers: Hoewel DDP de verantwoordelijkheden van de koper vermindert, beperkt het ook hun controle over de logistieke keten. Sommige kopers willen liever meer betrokkenheid bij het kiezen van transportmethoden, vervoerders en andere logistieke aspecten.

Kort samengevat Delivery Duty Paid

Samengevat biedt DDP maximaal gemak en verminderd risico voor kopers, omdat verkopers uitgebreide verantwoordelijkheden op zich nemen, inclusief invoerrechten en belastingen. De hogere totale kosten en de complexiteit voor verkopers maken het cruciaal dat beide partijen goed overleggen voordat ze een DDP-regeling aangaan. Duidelijke communicatie en een goed opgesteld contract zijn essentieel om een succesvolle DDP-transactie te waarborgen.

Heeft u vaak transport, zowel als verkoper of als koper? Als u wilt bespreken welke Incoterms® en transportoplossing het beste bij uw situatie passen, neem dan contact met ons op.  

Download onze Transport Wegwijzer

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

  • Het minimaliseren van transportkosten
  • Het verkrijgen van inzichten in de huidige transportkosten
  • Belangrijke kennis & trends in de markt
  • Het slimmer en efficiënter inrichten van logistiek

Download onze Transport Wegwijzer

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

FAS Incoterm® (Free alongside Ship)

ICC Incoterms®, zoals de FAS Incoterm, zijn gestandaardiseerde internationale regels voor leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn afgesproken. Deze…

CIF Incoterm® (Cost, Insurance and Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CIF incoterm®, zijn universele internationale overeenkomsten betreffende leveringsvoorwaarden, die tussen kopers en verkopers worden vastgesteld. Deze…

CFR Incoterm® (Cost And Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CFR Incoterm®, representeren gestandaardiseerde internationale afspraken betreffende leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn vastgelegd. Deze…