Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft de ambitie uitgesproken om te zorgen dat de CO2-uitstoot van het wegtransport in 2030 gehalveerd is ten opzichte van 2015. Bij de implementatie van het klimaatakkoord van Parijs moet immers ook de transportsector een steentje bijdragen.
Digitalisering (slimmer) en duurzaamheid (schoner) zijn momenteel dé toverwoorden als het gaat om industriebeleid in Nederland en Europa. Beide woorden zijn ook een rode draad binnen Transinnovate. Wij krijgen vaak de vraag hoe duurzaamheid dan precies verweven is in onze visie en activiteiten. Vandaag een blog met het antwoord.
Minder en slimmer transport
De beste manier om transport van mensen en goederen duurzamer te maken, is door minder en/of slimmer te transporteren. De coronapandemie heeft laten zien dat we ook op afstand best prima samen kunnen werken. Voor mensen zal ‘minder reizen’ en ‘meer digitaal samenwerken’ wel als trend doorzetten. Voor goederen ligt dat iets anders, maar ook daar heeft de coronapandemie laten zien dat grote afhankelijkheden van productie of sourcing uit Azië, ook nadelen hebben.
Transinnovate denkt graag mee over over supply chain keuzen en de impact op transportkosten, maar ook op duurzaamheid. Denk aan strategische keuzes op gebied van warehouses of fabrieken of kleinere vrachten consolideren in minder maar grotere vrachten, het plannen van slimmere transportroutes, etc.
Daarnaast bevorderen wij thuiswerken en online samenwerking tussen vestigingen, met onze transport managementsoftware (TMS) applicaties. Daarmee kunnen verladers anywhere, anytime hun operatie aansturen, analyseren en overzicht houden. Reizen naar kantoor is dus niet meer nodig, terwijl management grip, inzicht en overzicht heeft.
Schonere voertuigen
Ook volgt Transinnovate de ontwikkelingen naar ‘zero emission’ transport op de voet, én ondersteunen we actief een aantal initiatieven. Twee voorbeelden van bedrijven die wij ondersteunen met het realiseren van hun innovaties zijn Ampaire (regionaal elektrisch vliegen) en Computed Wing Sails voor meer duurzame grote scheepvaart.
Regionaal (tot 500 km) elektrisch vliegen is een uitkomst voor personenvervoer, vooral op plekken waar de trein en weg geen alternatief zijn. Dat zal in eerste instantie hybride elektrisch zijn. Dan is er rond 2025 al veel mogelijk. Ampaire heeft een pragmatische aanpak door eerst de bestaande vloot te retrofitten, om snel te zetten die uiteindelijk leiden tot nieuwe vliegtuigconcepten.
Computed Wing Sails ontwikkelt een innovatie die de uitstoot van de grote scheepvaart kan verminderen. 90% van alle vracht in de wereld gaat per schip, en ook de scheepvaart krijgt steeds strengere milieunormen. Grote vleugels van CWS zorgen in bijna alle windcondities voor extra stuwkracht. Ze zijn duurzaam, kunnen opvouwen en kunnen door een slim mechanisme overstag.
Met de opkomst van e-commerce is de vraag naar slimme en effectieve “last mile” distributie ook gegroeid, zoals elektrische stadsvoertuigen en bakfietsen. Ook drones en Urban Air Mobility zullen een groter rol krijgen. Er wordt al mee geëxperimenteerd. Voordat het grootschalig wordt ingezet zijn er wel nog een aantal hordes te nemen op het gebied van automatisering, veilig luchtruimgebruik en infrastructuur.
Optimale inzet van schone(re) voertuigen
Als je als verlader transport gaat inkopen, kan je duurzaamheid meenemen als een criterium. Dat kan door het eisen van certificering zoals lean & green. Maar ook kun je zelf doelstellingen op gebied van duurzaamheid overeenkomen. Transinnovate kan helpen met het opstellen van slimme en meetbare criteria tijdens een tender of RFP.
Transportkosten worden vaak door een significant deel bepaald door brandstofkosten (meestal tussen de 20-25%). Vervoerders die een netwerk hebben dat beter aansluit bij het zendingsprofiel van verladers rijden minder kilometers, of minder met (half) lege vrachtwagens op de routes. Lage transportkosten en duurzaamheid gaan dus regelmatig ook hand in hand.
Change the status quo!
Kortom, Transinnovate is actief vanaf voertuig ontwerp tot aan slimme inzet, tot aan promotie van thuis/afstand werken om duurzaam transport te realiseren. Hierbij kijken we altijd verder dan de status quo. “Zo werken we nu eenmaal” is voor ons nooit het einde van het gesprek, maar het begin. We horen dan ook graag van u, wat uw uitdagingen zijn op het gebied van duurzaamheid.