FCA Incoterm® (Free Carrier)

Inhoudsopgave

ICC Incoterms®, waaronder de FCA Incoterm®, zijn internationaal gestandaardiseerde leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper worden afgesproken. Deze reglementen zijn van kracht voor wereldwijde overeenkomsten betreffende transport, kosten en mogelijke schade tijdens het vervoer. De International Chamber of Commerce (ICC) herziet de Incoterms® om de tien jaar. De meest recente editie, ICC Incoterms® 2020, trad op 1 januari 2020 in werking. Voor een compleet overzicht van alle Incoterms, raadpleeg de volgende link hier.

Wat is FCA Incoterm®?

Onder een Free Carrier (FCA) Incoterm-regeling vervult de verkoper zijn verantwoordelijkheid door de goederen af te leveren op een afgesproken locatie, meestal hun eigen locatie of een andere gespecificeerde locatie. Het risico en de kosten worden op dit punt overgedragen, waarna de koper verantwoordelijk is voor het transport.

Voordelen FCA Incoterm®

  • Flexibiliteit in levering: FCA biedt flexibiliteit omdat het de verkoper toestaat de leveringsplaats te kiezen, dit kan hun eigen locatie zijn, een faciliteit van een expediteur of een andere aangewezen locatie. Deze flexibiliteit past bij verschillende logistieke scenario’s.
  • Beperkte verantwoordelijkheid voor de verkoper: Zodra de goederen zijn afgeleverd op de genoemde plaats, eindigt de verantwoordelijkheid van de verkoper. Dit kan voordelig zijn voor verkopers die hun betrokkenheid bij het transportproces willen minimaliseren en zich willen concentreren op de productie.
  • Grip voor kopers: FCA stelt de koper in staat meer controle te hebben over het transportproces, aangezien zij de vervoerder kunnen kiezen en de daaropvolgende logistiek kunnen regelen. Deze flexibiliteit kan gunstig zijn voor kopers met specifieke verzendvoorkeuren of gevestigde relaties met bepaalde vervoerders.

Nadelen FCA Incoterm®

  • Beperkte betrokkenheid van de verkoper: De verantwoordelijkheid van de verkoper eindigt zodra de goederen zijn afgeleverd op de gespecificeerde locatie. Als de koper problemen ondervindt tijdens het daaropvolgende transport, kan de verkoper beperkte betrokkenheid en verantwoordelijkheid hebben.
  • Potentieel voor misverstanden: De flexibiliteit bij het kiezen van de leveringsplaats kan leiden tot misverstanden bij gebrekkige communicatie. Duidelijke afspraken over de specifieke locatie en de voorwaarden van levering zijn cruciaal om geschillen te voorkomen.
  • Logistieke complexiteit voor kopers: Hoewel kopers controle krijgen over het transport, nemen ze ook de bijbehorende complexiteiten op zich, waaronder het selecteren van vervoerders, regelen van logistiek en afhandelen van mogelijke problemen tijdens het transport.

Kortom Free Carrier

Samengevat biedt FCA flexibiliteit en verminderde verantwoordelijkheid voor verkopers, waardoor ze zich kunnen concentreren op de productie. Kopers profiteren van een verhoogde controle over het transport, maar moeten omgaan met logistieke complexiteiten. Duidelijke communicatie en een goed gedefinieerd contract zijn essentieel om een soepele FCA-transactie te waarborgen en misverstanden en geschillen tussen de partijen te voorkomen.

Heeft u vaak transport, zowel als verkoper of als koper? Als u wilt bespreken welke Incoterms® en transportoplossing het beste bij uw situatie passen, neem dan contact met ons op

50 tips hoe je direct 30% op transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

  • Het minimaliseren van transportkosten
  • Het verkrijgen van inzichten in de huidige transportkosten
  • Belangrijke kennis & trends in de markt
  • Het slimmer en efficiënter inrichten van logistiek

50 tips hoe je direct 30% transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

FAS Incoterm® (Free alongside Ship)

ICC Incoterms®, zoals de FAS Incoterm, zijn gestandaardiseerde internationale regels voor leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn afgesproken. Deze…

CIF Incoterm® (Cost, Insurance and Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CIF incoterm®, zijn universele internationale overeenkomsten betreffende leveringsvoorwaarden, die tussen kopers en verkopers worden vastgesteld. Deze…

CFR Incoterm® (Cost And Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CFR Incoterm®, representeren gestandaardiseerde internationale afspraken betreffende leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn vastgelegd. Deze…