EXW Incoterm® (Ex Works)

Inhoudsopgave

ICC Incoterms®, waaronder de EXW incoterm®, zijn gestandaardiseerde internationale leveringsvoorwaarden die zijn overeengekomen tussen koper en verkoper. Dit zijn regels die wereldwijde overeenkomsten vaststellen over transport, kosten en eventuele schade tijdens het transport.

Elke tien jaar werkt de International Chamber of Commerce (ICC) de Incoterms® bij. De meest recente versie, de ICC Incoterms® 2020, trad in werking op 1 januari 2020. Een overzicht van alle incoterms is beschikbaar op onze pagina over incoterms.

Wat is EXW incoterm®?

Onder een Ex Works/ EXW Incoterms®-overeenkomst vervult de verkoper zijn verantwoordelijkheid door de goederen beschikbaar te stellen aan de koper op een eigen locatie of een andere genoemde plaats (fabriek, magazijn, enz.).

De koper neemt alle kosten en risico’s op zich die gepaard gaan met het transporteren van de goederen van de locatie van de verkoper naar de eindbestemming.

Voordelen van EXW incoterm®:

  • Verkoperscontrole: EX Works geeft verkopers maximale controle over hun goederen tot het punt van overdracht en minimaliseert risico’s in het verzendproces (schade, vertragingen).
  • Eenvoud: EX Works is eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen, waardoor het een populaire keuze is voor transacties waarbij beide partijen een eenvoudige, duidelijke overeenkomst willen. Het minimaliseert verwarring over verantwoordelijkheden.
  • Potentieel kostenbesparend: kopers hebben meer flexibiliteit bij het kiezen van hun eigen verzendmethoden, routes en vervoerders, waardoor ze mogelijk betere tarieven kunnen onderhandelen en zo kostenbesparingen kunnen realiseren.

Nadelen van EXW incoterm®:

  • Risico voor de koper: Aangezien de koper verantwoordelijk is voor alle aspecten van het transport, inclusief kosten en risico’s, draagt hij de last van eventuele problemen die zich tijdens het transport kunnen voordoen, zoals schade of vertragingen.
  • Complexe logistiek voor kopers: vooral bij internationale transacties kan de koper uitdagingen tegenkomen bij het coördineren van de logistiek en het douaneprocedures, vooral als de koper niet bekend is met de lokale regelgeving en praktijken.
  • Beperkte betrokkenheid van de verkoper: de verantwoordelijkheid van de verkoper eindigt zodra de goederen beschikbaar zijn. Dit gebrek aan betrokkenheid kan leiden tot problemen als de koper moeilijkheden ondervindt of ondersteuning nodig heeft tijdens het transport. Voor goederen die schade kunnen oplopen aan de binnenkant, is het niet altijd mogelijk om te bepalen welke schade het gevolg is van transport en welke van productiefouten. Een fabrieksacceptatietest (FAT) kan dit risico verminderen voor hoogwaardige goederen. 

Samengevat Ex Works

Samengevat kan EX Works voordelig zijn voor verkopers die streven naar maximale controle en eenvoud, terwijl kopers kunnen profiteren van mogelijke kostenbesparingen. De koper neemt echter aanzienlijke risico’s en logistieke uitdagingen op zich, waardoor het cruciaal is voor partijen om hun capaciteiten en eisen zorgvuldig te overwegen voordat ze kiezen voor een EXW-regeling.

Duidelijke communicatie en een goed opgesteld contract zijn essentieel om mogelijke problemen in een EXW-transactie te beperken. Voor internationale leveringen met complexe douaneprocedures wordt EX Works niet aanbevolen voor kopers die hier beperkte expertise in hebben.  

Heeft u vaak transport, zowel als verkoper of als koper? Als u wilt bespreken welke Incoterms® en transportoplossing het beste bij uw situatie passen, neem dan contact met ons op.  

50 tips hoe je direct 30% op transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

  • Het minimaliseren van transportkosten
  • Het verkrijgen van inzichten in de huidige transportkosten
  • Belangrijke kennis & trends in de markt
  • Het slimmer en efficiënter inrichten van logistiek

50 tips hoe je direct 30% transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

FAS Incoterm® (Free alongside Ship)

ICC Incoterms®, zoals de FAS Incoterm, zijn gestandaardiseerde internationale regels voor leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn afgesproken. Deze…

CIF Incoterm® (Cost, Insurance and Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CIF incoterm®, zijn universele internationale overeenkomsten betreffende leveringsvoorwaarden, die tussen kopers en verkopers worden vastgesteld. Deze…

CFR Incoterm® (Cost And Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CFR Incoterm®, representeren gestandaardiseerde internationale afspraken betreffende leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn vastgelegd. Deze…