DPU Incoterm® (Delivery and Place Unloaded)

Inhoudsopgave

ICC Incoterms®, waaronder de DPU Incoterm®, zijn universele internationale afspraken omtrent leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper worden gemaakt. Deze voorschriften regelen wereldwijd de overeenkomsten met betrekking tot transport, kosten en eventuele schade tijdens het transport. De International Chamber of Commerce (ICC) herziet de Incoterms® elke tien jaar. De meest recente editie, ICC Incoterms® 2020, trad in werking op 1 januari 2020. Een overzicht van alle Incoterms is te vinden via de volgende link hier.

Incoterms 2023Wat is DPU Incoterm®?

Onder een Delivered at Place Unloaded (DPU) Incoterm-regeling is de verkoper verantwoordelijk voor het leveren van de goederen op een afgesproken bestemming, inclusief alle transportkosten en risico’s, met de toegevoegde verplichting om de goederen op de aangewezen locatie te lossen.

Wat zijn de voordelen van de DPU Incoterm®?

  • Omvangrijke verantwoordelijkheid verkoper: DPU legt een aanzienlijke last op de verkoper door niet alleen de kosten en risico’s van het transport te dekken, maar ook de afspraak dat de verkoper de goederen lost op de overeengekomen bestemming. Dit vermindert de werklast en verantwoordelijkheid voor de koper bij aankomst.
  • Verminderd risico voor de koper: Net zoals DAP is DPU voordelig voor de koper, omdat zij pas verantwoordelijkheid dragen nadat de goederen zijn gelost op de gespecificeerde plaats. Dit minimaliseert het risico voor de koper tijdens het transport en het lossingsproces.
  • Flexibiliteit in transportmodi: DPU stelt verkopers in staat de meest geschikte transportmiddelen voor de transactie te kiezen. Deze flexibiliteit kan gunstig zijn om aan specifieke eisen of beperkingen verbonden aan het type goederen of de bestemming te voldoen.

Wat zijn de nadelen van de DPU Incoterm®?

  • Complexiteit voor Verkopers: De verkoper neemt aanzienlijke verantwoordelijkheden op zich, waaronder niet alleen het transport, maar ook het lossen van goederen. Dit kan het coördineren met lokale vervoerders, het huren van apparatuur en het naleven van lokale regelgeving omvatten, wat complexiteit toevoegt voor de verkoper.
  • Kans op geschillen: Geschillen kunnen ontstaan als er problemen zijn tijdens het lossingsproces of als de goederen op dat moment beschadigd raken. Duidelijke communicatie en een goed contract zijn essentieel om potentiële meningsverschillen tussen koper en verkoper te beperken.
  • Lokale voorschriften en douaneafhandeling: Verkopers moeten goed op de hoogte zijn van de lokale regels en douaneprocedures op de bestemming om een soepel lossingsproces te waarborgen. Het niet voldoen aan deze vereisten kan leiden tot vertragingen of extra kosten…

Samengevat Delivery And Place Unloaded

Samengevat is DPU voordelig voor kopers die op zoek zijn naar een allesomvattende en minder risicovolle leveringsoplossing. Voor verkopers is DPU complexer, door logistiek voor het lossen en naleving van lokale regelgeving. Een goed contract en open communicatie tussen de partijen zijn cruciaal voor het succes van een DPU-overeenkomst.

Heeft u vaak transport, zowel als verkoper of als koper? Als u wilt bespreken welke Incoterms® en transportoplossing het beste bij uw situatie passen, neem dan contact met ons op.

50 tips hoe je direct 30% op transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

  • Het minimaliseren van transportkosten
  • Het verkrijgen van inzichten in de huidige transportkosten
  • Belangrijke kennis & trends in de markt
  • Het slimmer en efficiënter inrichten van logistiek

50 tips hoe je direct 30% transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

FAS Incoterm® (Free alongside Ship)

ICC Incoterms®, zoals de FAS Incoterm, zijn gestandaardiseerde internationale regels voor leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn afgesproken. Deze…

CIF Incoterm® (Cost, Insurance and Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CIF incoterm®, zijn universele internationale overeenkomsten betreffende leveringsvoorwaarden, die tussen kopers en verkopers worden vastgesteld. Deze…

CFR Incoterm® (Cost And Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CFR Incoterm®, representeren gestandaardiseerde internationale afspraken betreffende leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn vastgelegd. Deze…