DAP Incoterm® (Delivered at Place)

Inhoudsopgave

ICC Incoterms®, waaronder DAP Incoterm®, vertegenwoordigen gestandaardiseerde internationale leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper worden afgesproken. Deze regels leggen wereldwijde overeenkomsten vast met betrekking tot transport, kosten en eventuele schade tijdens het transport. De International Chamber of Commerce (ICC) herziet de Incoterms® elke tien jaar. De meest recente versie, ICC Incoterms® 2020, ging van kracht op 1 januari 2020. Een overzicht van alle Incoterms is te vinden via de volgende link hier.

Wat is DAP Incoterm®

Met een Delivered at Place (DAP) Incoterm-regeling is de verkoper verantwoordelijk voor het leveren van de goederen op een genoemde bestemming, inclusief alle transportkosten en risico’s tot dat moment.

Voordelen van DAP Incoterm®

  • Verminderd kopersrisico: Bij DAP ligt de verantwoordelijkheid op de verkoper om de goederen naar de overeengekomen bestemming te leveren. Dit vermindert het risico voor de koper, aangezien deze pas verantwoordelijkheid draagt zodra de goederen gereed zijn voor lossen op de afgesproken locatie.
  • Inclusieve kosten: DAP omvat de kosten van het transport naar de bestemming, waardoor het een allesomvattende regeling is. Kopers profiteren van transparantie in kosten, en verkopers hebben de flexibiliteit om het transportmiddel te kiezen dat het beste past bij de transactie.
  • Wereldwijde toepasbaarheid: DAP is geschikt voor zowel binnenlandse als internationale transacties en biedt flexibiliteit voor partijen die betrokken zijn bij verschillende soorten handel. Het is bijzonder voordelig wanneer de koper niet bekend is met het land van de verkoper of wanneer de goederen meerdere grenzen moeten overschrijden.

Nadelen van DAP Incoterm®

  • Complexiteit voor verkoper: Hoewel DAP zaken vereenvoudigt voor de koper, neemt de verkoper aanzienlijke verantwoordelijkheid op zich, waaronder het coördineren van transport en het afhandelen van douaneprocedures. Verkopers moeten goed op de hoogte zijn van de logistiek en regelgeving van de bestemming.
  • Potentieel voor geschillen: Het punt van risico-overdracht is wanneer de goederen gereed zijn voor lossing op de genoemde bestemming. Geschillen kunnen ontstaan als de koper problemen ondervindt tijdens het lossen, en het is essentieel dat beide partijen de voorwaarden voor levering duidelijk definiëren in het contract.
  • Douane-uitdagingen: DAP vereist dat de verkoper de douaneafhandeling op de bestemming regelt. Het navigeren door verschillende douaneprocedures en regelgeving kan complex zijn, en beide partijen moeten op de hoogte zijn van de specifieke vereisten.. 

Samengevat Delivered at Place

Samengevat is DAP handig voor kopers die op zoek zijn naar verminderd risico en inclusieve prijsstelling. Verkopers daarentegen moeten de complexiteiten van transport, douane en levering aanpakken, en beide partijen moeten zorgen voor duidelijke communicatie en een goed gedefinieerd contract om het potentieel voor geschillen in een DAP-transactie te minimaliseren.

Heeft u vaak transport, zowel als verkoper of als koper? Als u wilt bespreken welke Incoterms® en transportoplossing het beste bij uw situatie passen, neem dan contact met ons op.  

50 tips hoe je direct 30% op transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

  • Het minimaliseren van transportkosten
  • Het verkrijgen van inzichten in de huidige transportkosten
  • Belangrijke kennis & trends in de markt
  • Het slimmer en efficiënter inrichten van logistiek

50 tips hoe je direct 30% transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

FAS Incoterm® (Free alongside Ship)

ICC Incoterms®, zoals de FAS Incoterm, zijn gestandaardiseerde internationale regels voor leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn afgesproken. Deze…

CIF Incoterm® (Cost, Insurance and Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CIF incoterm®, zijn universele internationale overeenkomsten betreffende leveringsvoorwaarden, die tussen kopers en verkopers worden vastgesteld. Deze…

CFR Incoterm® (Cost And Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CFR Incoterm®, representeren gestandaardiseerde internationale afspraken betreffende leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn vastgelegd. Deze…