CIP Incoterm® (Carriage and Insurance Paid To)

Inhoudsopgave

ICC Incoterms®, waaronder de CIP Incoterms®, vormen gestandaardiseerde internationale leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper worden overeengekomen. Ze leggen regels vast die wereldwijd afspraken definiëren met betrekking tot transport, kosten en mogelijke schade tijdens het vervoer. De International Chamber of Commerce (ICC) herziet deze Incoterms® elke tien jaar. De meest recente versie, ICC Incoterms® 2020, ging van kracht op 1 januari 2020. Een overzicht van alle Incoterms is toegankelijk via de link hier.

Wat zijn CIP Incoterm®?

Onder een Carriage and Insurance Paid To (CIP) Incoterms®-regeling is de verkoper verantwoordelijk voor de kosten en risico’s van het transporteren van de goederen naar een genoemde bestemming en moet ook een verzekeringsdekking regelen voor de koper.

Voordelen van CIP Incoterm®

  • Omvangrijke Dekking: CIP biedt een meer omvattende oplossing in vergelijking met andere Incoterms door zowel transportkosten als verzekering op te nemen. De verkoper is verplicht om beide te regelen en te betalen, waardoor de koper meer ontzorgd wordt.
  • Risicovermindering: Met inbegrip van verzekering helpt CIP risico’s die gepaard gaan met transport, zoals schade, diefstal of verlies, te verminderen. De koper profiteert van extra zekerheid, wetende dat de goederen verzekerd zijn tijdens het transport.
  • Duidelijke Verantwoordelijkheden: CIP schetst duidelijk de verantwoordelijkheden van de verkoper en de koper, wat een beter begrip bevordert en het potentieel voor geschillen vermindert. De koper is over het algemeen beter geïnformeerd over de totale kosten en risico’s verbonden aan de transactie.

Nadelen van CIP Incoterm®

  • Hogere Totale Kosten: Hoewel CIP uitgebreide dekking biedt, betekent de inclusie van verzekering dat de totale kosten van goederen hoger kunnen zijn in vergelijking met andere Incoterms. Kopers moeten beoordelen of de extra kosten de voordelen van verminderd risico rechtvaardigen.
  • Complexiteit bij het Afsluiten van Verzekering: Het proces van het afsluiten van verzekering kan complex zijn, en er kunnen onenigheden of problemen ontstaan met de verzekeringsdekking. Beide partijen moeten ervoor zorgen dat het verzekeringsbeleid de goederen adequaat dekt en mogelijke risico’s tijdens het transport.
  • Potentieel voor Geschillen: Ondanks duidelijke verantwoordelijkheden kunnen geschillen nog steeds ontstaan, vooral als er onenigheden zijn in de verzekeringsdekking of als er problemen zijn met de goederen bij aankomst. Duidelijke communicatie en een goed opgesteld contract zijn essentieel om het potentieel voor meningsverschillen te minimaliseren.

Samenvatting Carriage and Insurance Paid To

Samengevat is CIP voordelig als kopers een oplossing zoeken met zowel transport als verzekering inbegrepen. Echter, de hogere totale kosten en potentiële complexiteiten bij het afsluiten van verzekering vereisen aandacht en een gedetailleerde en goed gecommuniceerde overeenkomst tussen beide partijen.

Heeft u vaak transport, zowel als verkoper of als koper? Als u wilt bespreken welke Incoterms® en transportoplossing het beste bij uw situatie passen, neem dan contact met ons op.

50 tips hoe je direct 30% op transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

  • Het minimaliseren van transportkosten
  • Het verkrijgen van inzichten in de huidige transportkosten
  • Belangrijke kennis & trends in de markt
  • Het slimmer en efficiënter inrichten van logistiek

50 tips hoe je direct 30% transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

FAS Incoterm® (Free alongside Ship)

ICC Incoterms®, zoals de FAS Incoterm, zijn gestandaardiseerde internationale regels voor leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn afgesproken. Deze…

CIF Incoterm® (Cost, Insurance and Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CIF incoterm®, zijn universele internationale overeenkomsten betreffende leveringsvoorwaarden, die tussen kopers en verkopers worden vastgesteld. Deze…

CFR Incoterm® (Cost And Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CFR Incoterm®, representeren gestandaardiseerde internationale afspraken betreffende leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn vastgelegd. Deze…