De interim supply chain manager & transport

Inhoudsopgave

De interim supply chain manager & transport

Een logistieke uitdaging, geen tijd of capaciteit in combinatie met een urgentie, dan komt al snel de interim supply chain manager of logistiek manager om de hoek kijken. Voor het zoeken naar interim supply chain professionals worden vaak recruiters gebruikt, deze zetten vacatures uit of benaderen zzp’ers uit hun netwerk. Snel een nieuwe kracht die kan starten om uw uitdaging op te lossen. In deze blog leggen wij uit waarom een interim supply chain manager vaak niet de ideale oplossing is, of in elk geval niet de volledige oplossing, als uw project raakvlakken heeft met transport of transportkosten.

Laten we eerst even starten met enkele voordelen van een interim supply chain manager op een rijtje te zetten:

interim supply chain

Tijdelijke expertise

Een interim supply chain professional brengt hele specifieke kennis en ervaring met zich mee op het gebied van supply chain management. Interimmers of zzp’ers hebben vaak veel verschillende projecten gezien bij veel verschillende bedrijven en hebben daardoor een brede kennis van supply chain-processen.

Flexibiliteit

Het inhuren van een interim supply chain manager biedt flexibiliteit aan organisaties. Ze kunnen worden ingezet voor een bepaalde periode of project, waardoor bedrijven de mogelijkheid hebben om snel in te spelen op veranderingen in de marktvraag of bedrijfsomstandigheden zonder vaste krachten extra te belasten. Dit laatste gaat uiteindelijk ten koste van andere werkzaamheden.

Snelle inzetbaarheid

Interim professionals zijn gewend om in korte tijd aan de slag te gaan. Ze hebben ervaring in verschillende organisaties en kunnen zich snel aanpassen aan nieuwe omgevingen. Dit zorgt voor een snelle implementatie van verbeteringen of oplossingen binnen de supply chain.

supply chain interim managerObjectiviteit en frisse blik

Een interim supply chain manager komt met een externe en objectieve kijk op de supply chain-processen van een organisatie. Ze zijn in staat om inefficiënties en knelpunten snel te identificeren die mogelijk over het hoofd worden gezien door interne medewerkers die in de waan van de dag enigszins een vorm van tunnelvisie hebben ontwikkelt.

Kennisoverdracht

Naast het uitvoeren van taken en projecten kunnen interim supply chain professionals ook kennis en expertise overdragen aan eigen medewerkers. Dit helpt bij het opbouwen van de capaciteit en het vergroten van de vaardigheden binnen de organisatie.

Kostenbesparing

Het inhuren van een interim professional kan effectiever zijn dan het aannemen van een eigen medewerker. Organisaties hoeven geen langdurige arbeidscontracten aan te gaan en kunnen de kosten beperken tot de specifieke periode waarin de interim professional nodig is. Interim professionals zijn gewend snel te wennen in een nieuwe organisatie en daardoor sneller productief.

Transportkosten en supply chain management

Maar wat nu als een uitdaging heeft waarbij transportkosten gemoeid zijn, is de interim supply chain manager dan nog steeds wel een ideale oplossing? De vraag die dan gesteld moet worden is; heeft de professional de juiste tools ter beschikking? Het analyseren van transportkosten is namelijk heel complex. Vaak gaat dit gemoeid met heel veel zending data, verschillende manieren en regels waarop volumes worden doorbelast (laadmeters, kilogrammen, kubieke meters), complexe tarieftabellen waar er verschillende gewicht en postcode staffels, toeslagen en heel veel kleine lettertjes zijn. De meeste interim supply chain managers hebben geen eigen software ter beschikking, dus bedrijven moeten vooraf goed nagaan of de juiste software applicaties aanwezig binnen het bedrijf om de interim professional te laten excelleren en de gewenste doelen te behalen.

Ben jij op zoek naar een expert met tijd, kennis van het transport, de markt en met de juiste software applicaties om complexe analyses te doen? Dan zit je bij Transinnovate op de juiste plek! Neem gerust contact met ons op.

50 tips hoe je direct 30% op transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

  • Het minimaliseren van transportkosten
  • Het verkrijgen van inzichten in de huidige transportkosten
  • Belangrijke kennis & trends in de markt
  • Het slimmer en efficiënter inrichten van logistiek

50 tips hoe je direct 30% transportkosten kan besparen

Meer kennis opdoen op gebied van optimaliseren of managen van transport? In onze transport wegwijzer vertellen we je meer!

FAS Incoterm® (Free alongside Ship)

ICC Incoterms®, zoals de FAS Incoterm, zijn gestandaardiseerde internationale regels voor leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn afgesproken. Deze…

CIF Incoterm® (Cost, Insurance and Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CIF incoterm®, zijn universele internationale overeenkomsten betreffende leveringsvoorwaarden, die tussen kopers en verkopers worden vastgesteld. Deze…

CFR Incoterm® (Cost And Freight)

ICC Incoterms®, waaronder de CFR Incoterm®, representeren gestandaardiseerde internationale afspraken betreffende leveringsvoorwaarden die tussen koper en verkoper zijn vastgelegd. Deze…